utorak, 27. listopada 2015.

Moja borba sa seboreičkim dermatitisom-Ducray Kelual DS krema

Svi koji me redovito pratite znate da imam problem sa seboreičkim dermatitisom i osjetljivim vlasištem.

Seboreički dermatitis (dermatitis seborrhoica ili DS) je kronična upala kože. Pojavljuje se na mjestima gdje je velika koncentracija lojnih žlijezda kao što su lice i vlasište. Ovaj oblik dermatitisa je lako prepoznati jer se javlja u obliku crvenih mrlja koje se ljuskaju, a ponekad i svrbe.

Zahvaća najčešće područje oko nosa, obrva, na čelu uz rub korijena kose.

Često se mrlje javljaju i na vlasištu, češće kod osoba koje inače imaju masnu kosu.

 

Zašto seboreički dermatitis nastaje?

Još uvijek nije potvrđeno da je ovo nasljedna bolest. Na pojavu bolesti može utjecati poremećaj hormona (što je kod mene slučaj), a na pogoršanje bolesti uveliko utiče stres

Kako se liječi seboreički dermatitis?

Bolest se najčešće liječi raznim kremama koje se nanose lokalno, na oboljela područja.

 

Moja borba sa seboreičkim dermatitisom:

Seboreički dermatitis mi se prvi put pojavio na licu (predio oko nosa i obrva) gdje mi se koža počela perutati. To je bilo pri kraju faxa, dakle prije puno godina. Tada nisam znala o čemu se radi. Mislila sam da mi je koža lica suha, pa sam je mazala kremama namijenjenim suhoj koži lica pri čemu mi se stanje samo pogoršalo. Tada sam posjetila dermatologa koji mi je objasnio o čemu se radi i u čemu sam pogriješila. Naime, kako se seboreički dermatitis pojavljuje upravo na mjestima gjde je koncentracija lojnih žlijezda veća, ni u kom slučaju se ne smije tretirati kremama za suhu kožu.

Za liječenje seboreičkog dermatitisa koriste se kreme koje uglavnom sadrže selenijev sulfid, sredstva koja sadrže sumpor i salicilnu kiselinu. 

Imam sreću da imam blaži oblik seboreičkog dermatitisa koji odgovarajućim kremama uspješno držim pod kontrolom.
Zato vam danas želim predstaviti jednu kremu koju povremeno koristim već godinu dana i kod mene su rezultati odlični. 
Radi se o Ducray Kelual DS kremi koju možete bez recepta kupiti u ljekarni.




Ducray su dermokozmetički proizvodi poznati po njezi kože i vlasišta. Nude rješenja kod raznih dermatoloških problema kao što su prhut, dermatološki dermatitis i osjetljivo vlasište.

Ducray Kelual DS krema pakirana je u tubi od 40ml.

Tekstura ove kreme je fluidna, nemasna, pa se može koristiti i na područjima vlasišta bez bojazni da će vam se kosa zamastiti.




Kako krema djeluje?

Kelual DS umirujuća krema za smanjenje ljusaka sadrži keluamid i pirokton olamin koji umiruju crvenilo i iritacije, te otklanjaju ljuskice.

Sastav:

Kelual DS krema sadrži aktivne sastojke:sabal koji je seburegulator, 
gvanidin glikolat koji oslobađa 3% glikolne kiseline i djeluje kao 
keratoregulator, krotamiton koji djeluje protuupalno i piroktonolamin koji 
djeluje antifungalno. Keluamid djeluje kao keratolitik jer mehanički 
(bubrenjem) uklanja ljuske sa kože.

Moje mišljenje:

Kao što sam već napomenula, ja imam blaži oblik seboreičkog dermatitisa koji se pojavljuje povremeno i zahvata manja područja kože i vlasišta. Kod mene su to male crvene mrlje koje se nalaze oko nosa, obrva, te na rubovima kose. Uočila sam da mi se dermatitis pojavi svaki put kada sam izložena većem stresu.

Tada zahvaćena područja nažem Kelual DS kremom. Rezultati su vidljivi već nakon jednog mazanja. Mrlje postaju manje crvene, a ljuskice se truse i nestaju. Obično je potrebno namazati kožu 2-3 puta da bi sve crvene mrlje nestale.

Meni je ova krema uveliko olakšala borbu sa seboreičkim dermatitisom!

Pošto nisam kompetentna da vam preporučim ovu kremu (koja je ipak medicinski proizvod), željela sam s vama samo podijeliti svoje iskustvo.

Kelulal DS kremu koristite isključivo na osobnu odgovornost, nikako na moju preporuku!

 

Imate li vi problema sa seboreičkim dermatitisom?

Koje proizvode vi koristite u njegovom liječenju?



Broj komentara: 10

  1. Meni se pojavljuje oko nosa i za sad ga uspesno drzim pod kontrolom Bioderma Sensibio DS+ umirujucom kremom :) Inace je bas naporan i dosadan :/

    OdgovoriIzbriši
  2. Cula sam za ovo oboljenje koze, mada ne poznajem nijedni osobu sa istim. Kako imam i sama jedno oboljenje (vitiligo) primetila sam da se za mnogo bolesti koze ne zna sam uzrok i kako nastaju.

    OdgovoriIzbriši
  3. Moja mama je jednom kupila ovu kremu i bila joj je odlična i baš mi je drago da si pisala o njioj jer je odlična ali nažalost, dermatitis nije skroz izlječiv

    OdgovoriIzbriši
  4. Nisam cula nikada za to oboljenje i ovo mi je prvi put da se susretnem sa ovom vrstom posta. Ja se nadam da ces ga se otarasiti jednom zauvek i drzim ti palceve ! :*

    OdgovoriIzbriši
  5. Bas si lijepo sve opisala i hvala ti na tome.I ja imam problem sa seborejom.Za lice sam bila zadovoljna Uriage proizvodima (DS emulsion i Cu zn krema) a za kosu Ducray Elution sampon (lagan i ne peruta kosu niti izaziva svrbez vlasista). Koji su po vasim iskustvima dobri proizvodi i kako njegujete kozu? Pozz svima!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja sam isto koristila Uriage DS emulziju i jedno vrijeme mi je bila odlična, a onda mi više nije pomagala. Za kosu koristim šampone koji su blagi prema vlasištu

      Izbriši
    2. To je problem jer se koža brzo navikne,i kod mene je isti slučaj i ne znam što bih sada koristila. Kolegica mi je preoporučila sad Kelual DS kremu a imala sam neke prizvode od Bioderme.Što vi mislite?Inače preporučam obloge od kamilice prije kreme (može samo uvečer na blazinice)

      Izbriši
  6. Čuo sam da postoje razni prirodni maslaci za kožu koji pomažu.

    OdgovoriIzbriši
  7. Seboreja je jedna odvratna i iritantna bolest sa kojom se evo, borim ceo život. Napisaću svoj post u dugogodišnjoj borbi.

    OdgovoriIzbriši